Hvorfor oppstår fedme?

Fedme er et stort problem i mange land, og det begrenser seg ikke bare til den vestlige verden som mange før trodde. Også land som Kina og flere stillehavsøyer har en overvektig befolkning. Mange mangler både kunnskap og motivasjon om naturlig sunnhet, og mye av grunnen er fordi samfunnet alltid prøver å forenkle hverdagen og spare folk for såkalt unødvendig slit.

Når alt skal automatiseres og effektiviseres skjer det ved hjelp av roboter og maskiner som tar seg av jobben, og for femti år siden var det nok mange færre arbeidsplasser som kun bestod av en kontorpult. Siden folk tilbringer det meste av hverdagen på arbeidsplassen hvor man sitter stille, kan mange ikke lenger oppnå fysisk aktivitet gjennom jobben.

Når arbeidsdagen er slutt, venter forpliktelser hjemme, og det blir ikke tid til mosjonering. Det oppfordres også stadig til å spise sunnere, men det er et faktum at skal du spise ordentlig sunt, vil det koste mer penger. Man kan enkelt få billig bearbeidet kjøtt, men skal du ha fersk fisk, kan det fort komme opp i 300 kroner kiloet. Ved jule- og påsketider har det vært priskrig på smågodt, men hvorfor blir det aldri slike lave priser på økologiske epler eller appelsiner?

 

Nøkkelen til sunnhet ligger i å spise variert og holde seg i fysisk aktivitet

Det er ganske normalt å være medlem av et treningsstudio, men det blir ofte bare kanskje én tur i måneden. Mye trening kan gjøres hjemme bare ved hjelp av egen kroppsvekt, og ute i naturen kan du jogge og trene så mye du vil.

Det å spise mindre og øke den fysiske aktiviteten er en god måte å komme ned i vekt på, men et sunt kosthold er også viktig. De som tror at de kan spise mer fordi de har trent mer, vil ofte få store problemer med å gå ned i vekt, fordi kroppen bygger muskelmasse. Det er for det meste bare toppidrettsutøvere som må spise store mengder mat fordi de forbruker så mye energi. For vanlige folk holder det å spise som normalt etter å ha begynt med mosjon hver dag. Mosjon fører til blant annet også til:

  • mer energi i hverdagen
  • større selvtillit og mental balanse
  • et sunnere hjerte- og karsystem

Les mer om sunnhet og helse her.