Hvordan holde seg frisk?

For folk som bor i Norge er ikke sommerforkjølelser noe ukjent. Kalde regnbyger og bitter vind kan føre med seg sykdom selv i løpet av vår varmeste årstid. Spesielt for de som jobber i barnehager, hvor forkjølelser året rundt er normalen.

Så hvordan holde seg frisk? Her er noen tips som kan hjelpe all og enhver med å holde forkjølelsen borte.

Renslighet

I følge forskning.no er det aller viktigste du kan gjøre for å holde deg frisk å vaske hendene. Vask hendene med såpe etter du har vært ute og handle så vel som etter å ha vært på jobb. Gjerne ha antibac i veska og bruk den før måltider. Den enkleste måten å bli syk på er å ta på noe som noen har nyst eller hostet på, og så spise. Dette gjelder også ting som å klø seg i øyet eller å bite negler. Derfor er håndvasken den viktigste delen av å holde seg frisk.

Komfort

Kulde i seg selv forårsaker ikke forkjølelse, men bakterier liker seg bedre når kroppen er kalv fordi kroppen ikke fungerer like bra i kulde som i varme. Enzymer og proteiner fungerer best ved normal kroppstemperatur, også i immunforsvaret. Spesielt kalde bein har en sterk link til forkjølelse, så varm føttene opp hvis de fryser. Stressede personer har lettere for å bli syk. Det er ikke alltid lett å bare slutte å være stressa, men om det blir et langvarig problem kan det være lurt å oppsøke lege. Søvnmangel er også knyttet til en økt risiko for å bli forkjølet. Så du bør holde deg varm, rolig og sove nok.

Kosthold

En sunn kropp stiller sterkt hvis det kommer bakterier eller virus som truer kroppen. De aller fleste har mye å tjene på å spise flere grønnsaker, inkludert de som lider av vitaminmangel. Om det skulle forekomme at kroppen har for få vitaminer, spesielt vitamin-D som er vanlig å mangle i Norge, så har kroppen lettere for å bli syk. Pass på å spise variert mat med mye grønnsaker og eventuelt vitaminpiller ved siden av. Ingen ønsker å bli syk, spesielt ikke om sommeren.