Du trenger ikke være redd for å smile

Mennesket er den eneste skapningen på jorden som smiler for å uttrykke følelser, og det er også godt for personen selv å være i godt humør og ha lett for å smile. Men noen kan være litt nølende med å trekke på smilebåndet, siden det er lett å få syreskader eller misfargede tenner som ikke gir deg et skinnende hvitt smil.

Mange typer mat og drikke, som for eksempel te eller kaffe, bidrar til misfarging av tennene. Det finnes selvsagt mange behandlingsformer du kan få av spesialister, eller du kan bruke bleking av tenner. Her listes det opp noen råd for å ta vare på tennene:

  • Ikke la noe annet enn mat røre tennene
  • Bruk sugerør så ofte du kan
  • Få i deg nok kalsium
  • Drikk grønn te

Mange bruker tenner til å tygge for eksempel på en blyant eller penn, men tennene er ment for å tygge mat, ikke noe annet. Sugerør fører til at det du drikker får mindre kontakt med tennene, og kalsium styrker tannemaljen og reduserer risikoen for betennelser i munnen. Du får i deg kalsium spesielt fra meieriprodukter. Te inneholder nyttige antioksidanter som hindrer plakk i å feste seg til tennene, men husk å bruke den grønne varianten, som ikke misfarger tennene i samme grad.

Ting du bør unngå

tennerPussing av tennene er helt essensielt for rene og friske tenner, men det er visse ting du må være påpasselig med både før og etter tannpussen. Omtrent alle tannkremer inneholder fluor, som legger seg på tennene etter at de er pusset. Dersom du skyller munnen etterpå, fjerner du mye av fluoren i munnen, og reduserer dermed virkningen av tannpussen drastisk. Dersom du pleier å være tørst om kvelden, kan du bare passe på å drikke vann før du pusser tennene. Bruk også tanntråd før du børster tennene, siden dette hjelpemiddelet er ment som en forberedelse til tannpussen.

Dersom du liker å trene, merker du sikkert at du kan bli veldig tørr i munnen og svelget. Da er det lurt å få i seg sukkerfri tyggegummi med en gang, siden en tørr munn er alt annet enn bra for tennene. Tannpirkeren bør kun brukes til å pirke vekk irriterende matrester, ikke til å tygge på, da det kan fjerne noe av emaljen på tennenes tyggeflater.